Ξενοδοχείο Όλυμπος

Καταρράκτες Νέδα

Η Νέδα, με υδρολογική λεκάνη 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκή ονομασία. Δημιουργεί έναν απόλυτα ακατέργαστο φυσικό καμβά ομορφιάς στο νότιο τμήμα του νομού. Η ονομασία της πηγάζει από τη Νέδα, νύμφη των υδάτων και τροφή του Δία. Ο ποταμός ξεκινά το ταξίδι του από το βορειοδυτικό τμήμα της Μεσσηνίας, με κυριότερες πηγές στις νότιες πλαγιές του Λύκαιου και ορισμένες στις βόρειες πλαγιές του Τετραζίου.

Αρχικά, κατευθύνεται προς τα νότια, αλλά μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίβει προς τα δυτικά, διασχίζοντας τα όρια των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας για περίπου 32 χιλιόμετρα. Έπειτα εισβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο, μεταξύ των οικισμών Γιαννιτσοχωρίου και Ελαίας. Κατά τη διαδρομή του, συλλέγει τα νερά διάφορων μικρότερων ρευμάτων, όπως ο Πάμισος ή Άμαθος, που πηγάζει από τη Μίνθη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της, η Νέδα δημιουργεί ένα εκπληκτικό φαράγγι, με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, βελανιδιές, συκιές, πικροδάφνες και άλλα. Προσφέρει εντυπωσιακή ποικιλία τοπίων, με επιβλητικούς βράχους, φυσικές σήραγγες και τεράστιες κροκάλες, ενώ τα ανοιχτοπράσινα νερά συνδυάζονται με καταρράκτες που δημιουργούνται σε διάφορα σημεία του ποταμού, προς την πλευρά της Ηλείας.